PT010 - OFF STAGE

Heb jij belangstelling voor ‘Off Stage’? Ligt jouw interesse in alle technische en dienstverlenende taken om het optreden mogelijk te maken, dan is dit echt iets voor jou.

Bij techniek moet je denken aan het ontwerpen en maken van bijv. decors en kostuums, robotica (programmeren), het verzorgen van licht en geluid bij een optreden, het maken van multimediapresentaties, het organiseren van evenementen. Bij dienstverlening gaat het om het verzorgen van maaltijden, het ontvangen van gasten, het grimeren en kappen van artiesten en er voor zorgen dat alles er schoon en opgeruimd uit ziet. Je bent als je Off Stage hebt gekozen met allebei bezig: zowel met techniek als met dienstverlening.

 

Off Stage

Bij het aanmelden op PT010 – Theater en Dans moet je kiezen tussen On Stage en Off Stage. In het 1e en 2e leerjaar krijg je als je voor Off Stage hebt gekozen het hele jaar 6 uur per week Off Stage. Je volgt geen lessen dans of spel. Wel krijg je lessen Balans & Bewegen. Het leven van een technicus, vormgever of producent kan hectisch zijn en dan is het belangrijk dat je leert om goed voor jezelf te blijven zorgen.

Gedurende elk jaar werk je toe naar een tussenvoorstelling en een eindejaarsvoorstelling in Islemunda, podium van IJsselmonde. Je regelt dan van alles in het theater om de voorstelling mogelijk te maken. Denk hierbij aan bijv. de kaartverkoop, het ontvangen van de gasten, het maken van de decors en van eventuele hulpstukken die de acteurs of dansers tijdens hun optreden nodig hebben, het bedienen van de verlichting, enz. Samen met je medeleerlingen werk je uiteindelijk toe naar de Grote Eindvoorstelling in Islemunda, podium van IJsselmonde. Als jij slaagt, loop je bij ons dus niet alleen met een heel mooi diploma de deur uit, maar óók met superveel podiumervaring in een echt theater!

 

Kaderberoepsgerichte leerweg

Leerlingen die vanaf klas 3 de kaderberoepsgerichte leerweg (kbl) volgen, kunnen kiezen tussen 2 profielen: zorg & welzijn en dienstverlening & producten. Deze beroepsgerichte examenvakken vullen we zo veel mogelijk in met dingen die een optreden of theaterstuk mogelijk maken.

Denk bij zorg & welzijn aan het koken voor mensen, het organiseren van activiteiten, het verzorgen van artiesten (bijv. make-up), het maken van roosters en planningen, het verzorgd houden van de theaterruimtes, enz.

Denk bij dienstverlening & producten aan het maken van decors, het maken van een multimediaproductie of het promoten van een activiteit, het regelen van licht en geluid, robotica, het verzorgen van kleding, de boekhouding van een artiest of een theater, het verkopen van kaartjes, enz. Er wordt veel tijd besteed aan techniek. Denk hierbij o.a. aan het bedienen van gereedschap.

Bij de keuzevakken bij zowel zorg & welzijn als dienstverlening & producten kun je kiezen voor o.a. robotica, licht en geluid, enz.

 

Mavo

Vanaf 2024 worden de gemengde leerweg en de theoretische leerweg samengevoegd tot een nieuwe leerweg. Er is nog geen naam voor bekend. Wel zijn er dit schooljaar scholen gestart met een pilot om het programma in te vullen. Naast de theorievakken krijgen alle leerlingen een praktijkgericht vak. Zoals het er nu gaat uit zien, betekent dit dat we dat deels kunnen invullen met lessen dans en deels met off stage. Je krijgt dan te maken met praktijkopdrachten die overeen komen met wat er o.a. boven als voorbeelden genoemd worden bij zorg & welzijn en dienstverlening & producten.

Alles wat Rotterdam kenmerkt, komt samen op PT010.

Creativiteit, gezelligheid, durf en doorzettingsvermogen: OnStage of OffStage zet jij jouw talenten in!