image

On Stage en Off Stage

Lees op deze pagina over de On Stage en Off Stage vakken. Of klik hier voor meer info over het Dalton onderwijs.

Lees verder

PT010 –Theater en Dans op Zuid

PT010 – Theater en Dans biedt een brede voorbereiding op de toekomst. Kunst, als onderdeel van de brede ontwikkeling, is op PT010 de rode draad door de school. Door het beoefenen van Dans en Theater leer je op PT010 vaardigheden voor het leven. De school is er voor iedereen die méér wil dan alleen een VMBO diploma. De profielen Theater en Dans zijn zo opgebouwd dat leerlingen naast hun gekozen profiel kennis maken met meerdere disciplines zoals zang, spoken word, DJ-en, theatertechniek en theatervormgeving. Zo leggen leerlingen op PT010 – Theater en Dans een brede basis voor de toekomst en hebben ze een streepje voor als ze na hun VMBO diploma willen doorstromen naar één van de Kunstvakopleidingen op het MBO.

PT010 - Theater

PT010 maakt binnen de richting Theater verbinding met haar stedelijke, contextrijke omgeving. De richting bestaat uit 6 uur per week: 2 theater, 2 uur dans en 2 uur off stage (zang, spoken word, vormgeving, techniek). De focus ligt op jouw eigenheid, mogelijkheden en talenten. Je leert skills die je nodig hebt om je kwaliteiten te vergroten, zowel ambachtelijk als inhoudelijk. Improviseren, Dialogen spelen, Maskerspel, Mime en Theater maken. Zo maak je kennis met verschillende stijlen en genres en leer je je eigen materiaal ontwikkelen. Kies je voor het profiel Theater dan doe je ook het Centraal Examen Drama. In de praktijklessen (leren door te doen) word je op het Theorie Examen voorbereid. Het Schoolexamen Drama sluit je af met een spetterende theatervoorstelling in Theater Islemunda.

PT010 – Dans

PT010 maakt binnen de richting Dans verbinding met haar stedelijke, contextrijke omgeving. De richting bestaat uit 2 uur dans per week, 2 uur spel en 2 uur wisselende disciplines (zang, freestyle, vormgeving, techniek). De focus ligt op jouw eigenheid, mogelijkheden en talenten. Hoofdvak Dans op PT010 is Urban. Je leert en verdiept je in diverse hiphop stijlen; Breaking & Popping, maar ook in African Dance en Latin. Naast Urban maken ook westerse dansvormen als Jazz en Modern onderdeel uit van het programma. Zo maak je kennis met verschillende stijlen en genres en leer je je eigen materiaal ontwikkelen. Kies je voor het profiel Dans dan doe je ook het Centraal Examen Dans. In de praktijklessen (leren door te doen) word je op het Theorie Examen voorbereid. Het schoolexamen Dans sluit je af met een spetterende dansvoorstelling in Theater Islemunda.

Leerling Profiel

Kies je voor PT010 – Theater en Dans dan heb je een passie voor Dans en/of Theater en wil je je graag breed oriënteren in de Podiumkunsten en je talent ontdekken en verder ontwikkelen. Je daagt jezelf uit, zoekt de randjes op van disciplines, hebt lef en zit vol creativiteit. Je wilt graag zowel bestaande als nieuwe verhalen vertellen in Dans of Theater en durft deze verhalen aan jezelf te koppelen. Want podiumkunsten gaan altijd over Ik en de Ander. Over het verbreden van je eigen perspectief. Over bewustwording en het bewust maken van je publiek. Je durft kwetsbaar te zijn, bent kritisch of durft dat te worden, bezit doorzettingsvermogen en durft out-of-the box te denken. Je verlegt graag je grenzen en haalt het uiterste uit jezelf. Daarnaast kun je samenwerken, ben je ondernemend en ben je nieuwsgierig naar de ander en geef je ruimte aan anderen om te creëren en zichzelf te zijn.

Doorstromen naar het MBO en het HBO Kunstvakonderwijs

Het succesvol doorlopen van het onderwijs op PT010 – Theater en Dans biedt de mogelijkheid tot doorstroming naar alle MBO opleidingen afhankelijk van de door jou gekozen richting tijdens je schooltijd op PT010. Voor de meeste vervolgopleidingen in de creatieve sector in het MBO – zoals bijvoorbeeld Albeda Dans College of de Albeda MBO Theaterschool - moet je auditie doen. PT010 – Theater en Dans biedt hiervoor een stevige basis.

Heb jij belangstelling voor ‘On Stage’?

Bij On Stage draait het lesprogramma echt om optreden zoals spel, zang en dans. Wil je graag in de schijnwerpers staan op het podium, dan is dit echt iets voor jou. Lekker om op school bezig te zijn met onderdelen waar je belangstelling voor hebt en die je in je vrije tijd ook graag doet. Samen met anderen zorgen dat je deze kunt uitproberen, je verder ontwikkelen en je grenzen durven te verleggen. In deze lessen wordt veel aandacht gegeven aan allerlei nieuwe vormen van Theater en Dans. Denk daarbij aan Spoken Word, Hiphop, Rap en Urban Performer. Echt iets voor jou als je passie ligt bij Theater en Dans!

Heb jij belangstelling voor ‘Off Stage’?

Ligt jouw interesse achter het podium, dan biedt PT010 - Theater en Dans ook mogelijkheden. Off Stage gebeurt er ontzettend veel. Denk daarbij aan beroepen als: 

  • Licht- en Geluidstechnicus
  • Grimeur & Kapper
  • Multimediapresentaties maken voor pr-doeleinden
  • Vormgever (decors ontwerpen en maken, kostuumontwerper)
  • Event Producer (organiseren van evenementen)
  • Gastheer of gastvrouw in de horeca (maaltijden verzorgen, facilitaire dienstverlening)

 

Eigentijds, uitdagend en uniek

Zoals je ziet, zit het verschil 'm er vooral in of je in of achter de schijnwerpers staat. Bij On Stage draait het lesprogramma echt om optreden. Theater, dans, zang en muziek. De lessen worden ontwikkeld en grotendeels verzorgd door vakdocenten van Jeugdtheater Hofplein. Daarnaast werken we regelmatig samen met het nabijgelegen theater/cultureel centrum Islemunda, podium van IJsselmonde. Het onderwijsprogramma van PT010 - Theater en Dans is eigentijds, uitdagend en uniek in Rotterdam-Zuid. Het is natuurlijk fantastisch om van zowel gerenommeerde vakdocenten als van jonge en beginnende artiesten les te krijgen. En óók als je passie niet op, maar juist achter het podium ligt, zul jij je helemaal thuis voelen op deze school. Zo kun jij aan de slag met superleuke dingen zoals je hierboven kunt lezen. Van decors maken tot bezig zijn met licht en geluid.

Wij helpen jou om in vier jaar een goed beeld te krijgen van je talenten en mogelijkheden. En na deze geweldige tijd bij ons op school, kun jij na het behalen van je diploma, doorstromen naar een mbo-opleiding die bij jou past.

Ben je benieuwd naar de school en het onderwijsprogramma?

 Klik hier voor meer info. Je kunt natuurlijk ook een afspraak maken op school. Klik hier voor onze contactgegevens.

Bekijk voor meer informatie over PT010  het artikel uit de onderwijskrant